Mental sundhed for børn og unge

– overvind angst, depression, OCD, stress med metakognitiv gruppeterapi

 • Oplever du, at dit barn/unge er angst for at være alene hjemme, eller ringer til dig for at tjekke op på, om du har det godt? Eller svært ved at falde i søvn om aftenen.
 • Lægger du mærke til, at dit barn/unge bekymrer sig og er ængstelig eller trist.
 • Har dit barn eller unge problemer med at komme afsted i skole, eller har problemer med sociale sammenhænge.
 • Har du et ungt menneske, som nemt bliver irriteret, eller holder sig mere og mere for sig selv
 • Så er det tegn på, at metakognitiv terapi er en god metode til, at overvinde de her problemer.

Metakognitiv terapi er en evidensbaseret psykologisk metode som er meget velegnet til børn og unge, fordi man ikke behøver at fortælle om, hvad man bekymrer sig om eller har negative tanker om. Mange børn og unge får ikke behandling, fordi det tror, at det at gå til psykolog eller i gruppeforløb indebærer at man skal fortælle om alt det der er svært og hele éns fortid.

Metoden er meget anderledes end andre typer behandling, og tager udgangspunkt i, hvordan psyken i virkeligheden fungerer. Forskning viser, at psykisk lidelse opstår ved langvarig dvælen ved negative tanker – bekymringer og grublerier, og efterfølgende uhensigtsmæssige copingstrategier. Derfor er indholdet faktisk ikke relevant. Fokus er derimod på, at forbedre de mentale strategier det enkelte barn/unge benytter til at håndtere sine tanker og sin hverdag.

Forskning i metoden for voksne viser fantastiske resultater, og de foreløbige for børn er lige så gode. Det tyder på, at 80% bliver fri af deres problemer.

Hos Heypeople arbejder vi med metoden i børne/ungehøjde. Vi har fokus på det enkelte barn, og ikke så meget på forældrene, fordi det er det enkelte barn der skal lære at mestre sit liv, og derfor er forældre kun begrænset involveret.

Forløbet kører over 6 gange 2 timer på eftermiddage, sådan at forløbet bliver mindst muligt indgribende i hverdagen. Der er afsat en halv time til forældre-samtale hver gang, men det er frivilligt at deltage.

En metode til de fleste typer problemer

Det er meget vigtigt at være opmærksom på, at vi blander børn og unge med forskellige typer problemer. Og det giver god mening, fordi det er vigtigt at opdage, at man ikke er alene med at have problemer, men også at det faktisk ikke handler om indholdet af éns bekymringer, men de strategier man har, og det opnås bedst i blandede grupper. På en måde opnår man en solid robusthed.

Motivation er afgørende

Det er utrolig vigtigt for succesfuldt udbytte, at dit barn er motiveret for at deltage i forløbet. Hvis i oplever at det afvises, så kan vi ikke anbefale at tvinge barnet i terapi.

I det tilfælde bør man måske snarer overveje individuel terapi, selvom gruppeterapi faktisk viser sig mere effektivt.

Psykologforløb behøver ikke være lange og dyre

Carsten Juul, som leder grupperne er den mest erfarne metakognitive psykolog hvad angår behandling af børn og unge. Carsten har haft knap 1000 børn i gennem det gennemtestede gruppeforløb for børn og unge siden 2013.

Forløbet følger en gennemtestet manual, hvor vi er mest sikre på succes, og vi har fokus på at minimere risiko for tilbagefald.

Netop forløb over nøjagtig 6 uger har vist sig at være den optimale dosis for at opnå fuld effekt af terapien. Færre eller flere er ikke effektivt.

På forløbet vil fokus være

 • At give børnene forståelse for de mekanismer der giver problemer, med de symptomer de oplever
 • At give viden om udløsere for problemer og løsninger på at håndtere dem
 • Gennem vidensbaseret og øvelsesbaseret tilgang vil genopdage kontrollen med tanker og følelser.
 • At kunne håndtere alle de udfordringer livet giver de fleste mennesker, uden at gå ned
 • At give børn og unge strategier der holder for livet, gennem sikring af den langsigtede virkning. De får materiale til at træne og vedligeholde metoderne

Hvad er metakognitiv terapi?
Den metakognitive metode er baseret på en ny forståelse af sindet, som er opnået gennem solid forskning. De seneste års forskning har vist, at vi har misforstået psyken. De mekanismer der giver stress, angst og depression er ikke ydre faktorer eller indre stressorer, men langvarig dvælen ved bekymringer og grublerier.

Vores fokus er derfor at reducere tiden du bruger på mental dvælen ved disse negative tankemønstre og reducere de uhensigtsmæssige tilhørende adfærds og fokuseringsstrategier, som du har engageret dig i, for at løse problemerne.

Det handler ikke om mindfulness eller om at finde ro, men om at genopdage kontrollen med dine tankeprocesser.

KURSUSLEDER: Psykolog Carsten Juul som er Danmarks mest erfarne metakognitive psykolog, og har haft over 1.000 børn i behandling for forskellige typer problematikker. Carsten har højeste niveau af uddannelse indenfor metakognitiv terapi (Advanced level uddannelse, level 1+2). Sisse og Carsten, som kører vores metakognitive grupper, er Danmarks første og mest erfarne metakognitive gruppebehandlere – og har haft tusindvis af personer i metakognitiv gruppeterapi under personlig supervision af Adrian Wells. Både Carsten og Sisse har forsket i effekten af metakognitiv gruppeterapi og er medforfattere på 2 forskningsartikler om metakognitiv behandling efter den transdiagnostiske gruppeterapimanual. Carstens børne/ungegrupper har været genstand for forskning på både Københavns og Århus Universitet, hvor resultaterne var i særklasse gode.

Der er beviser for virkningen
Carsten og Sisse har siden 2013 deltaget i forskning af virkningen af Metakognitiv gruppeterapi i samarbejde med metodens grundlægger professor Adrian Wells. Forskningen er endnu ikke publiceret, men andre studier peger på, at 80% bliver varigt fri af deres psykiske lidelse.

Du får

 • 12 timers terapi – 2 timer pr. gang
 • Din personlige forståelse af din sagsformulering
 • Solid indføring i nye mentale strategier
 • Hjemmeopgaver mellem hver session
 • Konstant fokus på din bedring
 • Tilbagefaldsforebyggelsesplan

Hvad koster det?
Prisen for forløbet er 3950,- kr. som indbetales via mobilepay eller bank inden start af forløbet. Man kan vælge at betale i rater á 660 kr. pr. uge. som betales på mødedagen. Der er også mulighed for finansiering (læs mere på www. heypeople.dk)

Datoer

 • Vi har p.t. pause i metakognitive grupper for børn.

OBS! Sygeforsikring Danmark giver tilskud til forløbet til behandling af angst og depression (henvisningsårsag 1-11).

Ved tilmelding accepterer du disse betingelser :

 • Tilmelding er bindende, når den er indsendt.
 • Vi kan udskyde eller aflyse forløbet ved færre end 5 tilmeldinger.

Hvordan tilmelder du dig?
OBS! Pga. travlhed tilbyder vi i øjeblikket ikke metakognitive børnegrupper. Vi henviser lige nu til individuel terapi. Vi vender snart tilbage med et helt nyt og attraktivt koncept.