Ny forskning viser at tale om sine problemer virker modsat hensigten
Psykologer og andre eksperter har igennem en menneskealder fortalt folk at man skal tale med andre om sine problemer, og mange mennesker er af det håb, at det hjælper til at få hjælp til at løse problemer. Man får luft for sine indestængte følelser. Det viser sig dog, at det måske ikke er den rigtige måde at håndtere problemer på, og at man kan få det psykisk dårligere.
At tale om sine problemer kalder moderne psykologer for sam-grublerier som man engagerer sig i, for at gennemgå sine problemer ved igen og igen diskutere de samme problemer, eventuelt med forskellige mennesker. Det viser sig at være mere at dvæle ved dem end at løse dem.
Et studie med børn fra 7-15 år viste at samgrublerier havde positiv indflydelse på kvaliteten af deres venskaber, men hos pigerne var det også forbundet med angst og depression. Samme resultat blev fundet da man undersøgte samgrublerier mellem kolleger, som viser sig at øge risikoen for stress og udbrændthed. Så måske er det ikke altid den bedste strategi med brok blandt kolleger.
Hvordan man samgrubler er også væsentligt. Studier viser at angst og stress øges ved ansigt-til-ansigt kommunikation og telefonsamtaler, men ikke ved f.eks. sociale media.
Hvorfor samgrubler vi?
Traditionen viser, at det har været en måde der er blevet opmuntret til gennem generationer, og mange terapeutiske retninger støtter dette. Så generelt har mennesker en positiv overbevisning om gavnligheden af samgrublerier. Men når man fokuserer på problemer og negative følelser sammen, så kan det øge negative antagelser og resulterer endda i et øget behov for samgrublerier, som dermed bliver en ond spiral af negative følelser.
I metakognitiv terapi, som er udviklet af Professor Adrian Wells, Manchester Universitet, udfordrer vi de gængse antagelser om samgrublerier, og sætter fokus på de negative konsekvenser med henblik på at nedsætte mængden af dem. Det gøres ved at synliggøre den kontrol man har over sine tanke og adfærdsstrategier.
Kilder: Robin Bailey Senior Lecturer in Psychological Therapies, University of Central Lancashire
Rose, Carlson & Waller, (2007); Prospective Associations of Co-Rumination with Friendship and Emotional Adjustment: Considering the Socioemotional Trade-Offs of Co-Rumination, Developmental Psychology
Boren (2013); The Relationships between Co-Rumination, Social Support, Stress, and Burnout among Working Adults, Sage