Metafied https://metafied.dk Effektiv metakognitiv terapi Sun, 16 Oct 2022 08:04:47 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.18 Mød Martin, der har lært at håndtere Aspergers https://metafied.dk/uncategorized/moed-martin-der-har-laert-at-haandtere-aspergers/ https://metafied.dk/uncategorized/moed-martin-der-har-laert-at-haandtere-aspergers/#respond Sun, 01 Dec 2019 08:49:08 +0000 https://metafied.dk/?p=1659 Jeg er den seneste tid blevet i tvivl om vi giver for mange mennesker en Aspergers diagnose. Når jeg møder personer med Aspergers, så møder jeg ofte ret almindelige – dog fortrinsvis introverte – mennesker, der blot overanalyserer deres verden og andre mennesker alt alt for meget. Nogen gange kan jeg blive helt i tvivl om diagnosen reelt eksisterer, eller om der bare er tale om uhensigtsmæssige strategier der giver problemer. Men som jeg også skriver andre steder, så er Aspergers naturligvis en helt legitim diagnose –  mange af de medfølgende problemer som angst og depression er dog ikke nødvendigvis noget der automatisk følger med. Og det er mange af de øvrige symptomer heller ikke nødvendigvis.

Men jeg vil starte et andet sted. Jeg vil præsentere jer for Martin, som er diagnosticeret med Aspergers. Og Martin er….ja prøv at tage den rareste person du kender, og så læg lige 20% behagelighed oveni, så har du Martin. Han er den skønneste person. Varm, rar og intelligent. Nem at tale med.

Men Martin har haft sit at slås med. Bevares, han er lynende intelligent. Forlod både folkeskole og gymnasie med absolut topkarakterer, men han havde også Aspergers symptomer så det bragede. Det holdt hårdt at være Martin gennem hans opvækst. Folk var imponerede over hans præstationer, men inde bag ved buldrede bekymringerne og angsten løs, stort set hver dag, og så ekstra til eksamener osv. Blot det at møde nye mennesker var noget Martin bekymrede sig om og forberedte sig til.

Det kostede. Martin har haft flere psykiske nedbrud. Dybe depressioner og angst. For ikke længere end 1 ½ år siden kostede det en indlæggelse pga. depression.

Martin er ikke unik. Han har oplevet det samme som mange andre med de strategier Martin har. Endeløse grublerier og bekymringer i form af analyse for at forstå sin omverden. Det man bare glemmer er, at det er en uhensigtsmæssig strategi. Hvis vi alle sammen hele tiden skulle analysere vores kolleger, venner osv. for at forstå dem, så ville vi også blive i tvivl om alting og få angst. Det er ikke en Aspergers-ting, det er en strategi. En metakognitiv overbevisning om, at man er nødt til at analysere sin verden for at forstå den. Virkeligheden er bare, at den strategi giver bagslag og ender i stress, angst og depression. I metakogntitiv terapi kalder vi den proces CAS – det kognitive opmærksomhedssyndrom. CAS’en involverer bekymringer, analyse og grublerier som strategi, og derudover adfærdsmæssige strategier som undgåelse, trusselsscanning osv.

Problemet med CAS’en er, at den fastholder folk i ubehag, som egentlig bare var et forbipasserende ubehag, som ville have forsvundet af sig selv. Sindet er nemlig selvregulerende.

De personer jeg møder med Aspergers har fået behandling i form af træning i, hvordan det er at have Aspergers. Hvad man skal være opmærksom på, hvad man ikke kan med Aspergers, hvad man skal undgå, som f.eks. overbelastning, osv. Problemet er bare, at en meget stor andel af dem, som har lært de strategier ikke har fået det bedre. De har fået det værre!! Deres tilstand er simpelthen blevet forværret af, at have fået at vide hvad de ikke kan, og hvad de skal undgå, men de har ikke lært at afstå fra at analysere alting og bekymre sig, så de har bare fået mere tid til den proces, hvilket vil sige at de har fået det værre.

Det starter med en triggertanke
Med Martin tog vi udgangspunkt i, at han havde nogle triggertanker. Aktuelt bekymringer om eksamen på hans studie. Vi fandt ud af, at de strategier Martin brugte var, at bekymre sig og overlæse stoffet, sige fra til alle arrangementer og bure sig inde i flere uger – mens bekymringerne buldrede. Konsekvensen var voldsom stress, som efterfølgende gav en ordentlig nedtur i form af depression. En cocktail, som næsten har knækket Martin.

I terapien fandt vi ud af, at Martin faktisk godt vidste at den strategi ikke virkede, men at den var uden for hans kontrol. Han kunne ikke styre sine bekymringer. Martin kunne godt have haft overbevisninger om, at hans bekymringer var nødvendige, og det kunne vi også have arbejdet med, fordi, hvis hans bekymringer er så gavnlige, hvorfor resulterer de så i mental nedsmeltning i form at stress, angst og depression.

Det næste vi gjorde var, at udforske, om Martin havde et valg i forhold til, om han gik i gang med at bekymre sig, når han fik en negativ tanke, f.eks. når han kom i en kritisk situation. Vi udforskede om Martin kunne benytte sig af afkoblet opmærksomhed, altså passivt observere sine tanker, og afstå fra behandling, og i terapien fandt vi ud af, at det var faktisk nemt, og ikke uden for Martins kontrol.

Martin gik lettet ud fra terapien og allerede næste gang var der bedring at spore. Vi øvede mere i afkoblet opmærksomhed og introducerede bekymringstid en halv time om dagen, sådan at Martin havde mulighed for stadig at tænke nogle ting igennem.

Og så skete der noget interessant. Imellem 2 og 3 gang skete det utænkelige. Martin dumpede faktisk en eksamen. Godt nok en eksamen som de fleste andre også havde dumpet pga en fejlopgave. Det fantastiske var, at Martin brugte metoden. Han valgte ikke at gruble over dumpekarakteren, og havde det faktisk fint, og kunne stille og roligt undersøge reeksamensmulighederne, og skrive en klage over eksamen. Martin sagde efterfølgende, at for et år siden havde den situation utvivlsomt kostet en indlæggelse for depression, så meget ville han intensivt have grublet over situationen.

Martin har det efter 3 samtaler godt. Han kan håndtere de fleste situationer, og var faktisk ude med en kammerat nogle gange i en periode, hvor han skal læse op til reeksamen, men valgte ikke at bekymre sig og leve livet også.

Jeg synes Martin er fantastisk. Han mestrer nu sit liv og sin Aspergers. Man kan måske endda spørge sig selv om han overhovedet længere har Aspergers, eller om det var de strategier han havde der ikke fungerede. Selvfølgelig er alt ikke let for Martin, men afkoblet opmærksomhed har i hvert fald givet Martin enorm bedring på kort tid, og livet er langt nemmere at håndtere.

Fortvivl ikke, hvis du har Apergers
Martin er blot én af de mange klienter med Aspergers, der har lært at styre deres tænkning med metakognititv terapi, og som nu langt nemmere mestrer deres liv.

Selvom du ikke har Apergers, så kan du også få styr på angst, depression, stress, OCD og PTSD eller andet med metakognitiv terapi. Ring eller skriv endelig eller klik videre på www.heypeople.dk

]]>
https://metafied.dk/uncategorized/moed-martin-der-har-laert-at-haandtere-aspergers/feed/ 0
Hvorfor Stresspanelets anbefalinger er problematiske https://metafied.dk/uncategorized/hvorfor-stresspanelets-anbefalinger-er-problematiske/ https://metafied.dk/uncategorized/hvorfor-stresspanelets-anbefalinger-er-problematiske/#respond Mon, 22 Apr 2019 08:42:47 +0000 https://metafied.dk/?p=1655
Vi er den i seneste tid blevet bombarderet med Stresspanelets anbefalinger om at lukke Forældreintra, begrænse vores billeder af børn på de sociale medier, livsmestring og 9 andre forslag til at reducere stress.

Der er bare ét stort problem: Stresspanelet har ikke defineret hvad stress er. Der findes mindst 20 stressdefinitioner alene i det danske sundhedssystem, og måske samlet 200 i forskellige tidsskrifter og forskningsartikler.

Stresspanelets anbefalinger har dermed ét stort problem. Vi véd ikke, hvad de skal virke på, fordi vi véd ikke hvad stress er. Men der er flere problemer – læs med herunder.

Det Nationale Stresspanel, som består af habile eksperter, herunder psykiatere, erhvervsfolk og endda hjerneforsker Peter Lund Madsen, har igennem en længere periode arbejdet på et projekt, der handler om at komme med oplæg til, hvordan vi skal håndtere stress i samfundet.

Mange eksperter, foreninger og faggrupper er blevet hørt. Hos Angstforeningen, hvor jeg er bestyrelsesmedlem har vi også kommenteret og indsendt vores høringsbidrag, som mest tog udgangspunkt i at lære børn gode strategier til at håndtere stress. Ét forslag, som i hvert fald i én eller anden form kom med.

Men fra starten har i hvert fald jeg haft et stort kritikpunkt af stresspanelets arbejde: Der manglede fra starten en definition af stress. Bare i det danske sundhedsvæsen er der vist over 25 definitioner, og i hele verden rapporteres om over 200 definitioner af stress. Kognitiv teori mener, at stress udløses, når kravene der bliver stillet til individet, overstiger de ressourcer den enkelte har. Andre mener, at stress udløses, når noget vi skatter højt, er på spil. Men nu spørger jeg : bliver der ofte stillet høje krav til dig, og er der tit problemer i dit liv, som du synes virker uoverskuelige? Er det normalt, at det er sådan for de fleste danskere, som har job, børn, hus og venner at passe. Men det er ikke alle der går ned med stress, vel?

Nej, nu er det jo heldigvis langt fra alle, der går ned med stress, selvom manges liv er stressede. Hvordan kan det være? Hvorfor er det ikke alle der går ned med stress, selvom de er pressede? Hvis disse definitioner skulle passe, ville de fleste gå ned med stress.

Har du nogensinde haft én stor opgave, som du stressede maksimalt over? Har du også oplevet at have 50 opgaver og ikke stress over det? Kan begge dele lade sig gøre? Og hvad er forskellen?

Det klare svar er, at der kun er én definition på stress!!! Stress er bekymringer. Og ikke bare bekymringer, men langvarig dvælen ved bekymringer om hvad som helst. Det er eneste vej til langvarig stress. 5 minutters bekymring om dagen skaber ikke stress, men 10-16 timer gør. Mindre kan også gøre det. Hvis man ikke bekymrer sig i udstrakte mængder af tid, så bliver man maksimalt kortvarigt stresset over at skulle nå en opgave, holde en præsentation, nå bussen eller noget helt fjerde. Stress er kortvarigt, med mindre vi holder fast i det med tænkning.

Derfor er det sørgeligt, at de 12 forslag Det Nationale Stresspanel kommer frem med, er baseret på en fejlagtig opfattelse af stressproblemet. 11 af forslagene har intet at gøre med om folk bliver stressede, hvis de ellers benytter deres metakognitive kontrol til at begrænse deres bekymringer. Derfor burde rådene snarere være, at alle burde lære at begrænse deres bekymringer og grublerier, fordi det har mange faktisk svært ved.

DU kan lære at håndtere stress ved at genopdage kontrollen med dine tankeprocesser via Metakognitiv Terapi. Jeg har hjulpet tusindvis af klienter ud af stress, og jeg kan med stor sikkerhed også hjælpe dig. Både til at undgå at komme ud i stress, eller komme ud af stress, hvis du allerede er ramt af det. Kontakt mig på 3063 3435 eller på carsten.juul@metafied.dk, hvis du vil høre mere.

]]>
https://metafied.dk/uncategorized/hvorfor-stresspanelets-anbefalinger-er-problematiske/feed/ 0
Ny forskning om stress bekræfter, at bekymring og grublerier er problemet i stresslidelse https://metafied.dk/artikler/real-estate-laws-on-the-move/ https://metafied.dk/artikler/real-estate-laws-on-the-move/#respond Thu, 02 Jul 2015 16:58:39 +0000 http://metafied.ravn-udkast.dk/?p=974
Et nyt studie viser, at bekymringer og grublerier forlænger tilbagevenden til normaltilstand ved stress, hvilket viser at netop disse langvarige negative tankemønstre skaber langvarig stress, og dermed er den bagvedliggende årsag til de store samfundsmæssige problemer med stress.

I et studie fra Manchester Universitet, som netop er offentliggjort, med 54 deltagere undersøgte man med både fysiske reaktioner på stress og fik deltagerne til selv at rapportere negative følelser forbundet med stress.

Adskillige studier har over de seneste mange år peget på, at hovedproblemet i alle psykiske lidelser består af langvarig dvælen ved negative tanker og følelser samtidig med forfejlede forsøg på at stoppe denne dvælen (undgåelse, kropsmonitorering, positiv tænkning, etc.). Denne proces kaldes i metakognitiv for Det Kognitive Opmærksomhedssyndrom (CAS = Cognitive Attentional Syndrome). Negative tanker og følelser er uundgåelige som en del af vores tilværelse, så de alene kan ikke give psykologiske vanskeligheder. Derfor har det vist sig at det er dette kognitive opmærksomhedssyndrom der fastholder de negative tanker og følelser, så de ikke længere blot er forbigående, og ad den vej ender man med længerevarende angst, depression eller andre psykologiske problemer. Det var derfor ventet at også dette mønster ligger bag det, vi har valgt at definere som stress.

Tidligere studier har vist at grublerier og bekymringer ikke kun har indflydelse på fysiologisk stress, men også den psykologiske opfattelse af stress og at grublerier og bekymringer forværrer hhv. lavt humør og stress-symptomer efter stressfulde hændelser. Både grublerier og bekymringer har vist sig at øge blodtryk og kortisolniveau ved stress.

Deltagerne i dette studie blev introduceret for stress-test, hvorefter der blev introduceret enten en grubleriopgave, en bekymringsopgave eller en distraktionsopgave. Det viste sig at de deltagere der blev tildelt grubleri eller bekymringsopgave viste tegn på fastholdelse af fysiologisk stress længere end de deltagere der fik en distraktionsopgave, og de rapporterede også højere niveau af negative følelser som følge af stress.

]]>
https://metafied.dk/artikler/real-estate-laws-on-the-move/feed/ 0
Drop brok på arbejdspladsen https://metafied.dk/artikler/tax-litigation-at-your-door/ https://metafied.dk/artikler/tax-litigation-at-your-door/#respond Thu, 02 Jul 2015 16:57:06 +0000 http://metafied.ravn-udkast.dk/?p=970 Ny forskning viser at tale om sine problemer virker modsat hensigten

Psykologer og andre eksperter har igennem en menneskealder fortalt folk at man skal tale med andre om sine problemer, og mange mennesker er af det håb, at det hjælper til at få hjælp til at løse problemer. Man får luft for sine indestængte følelser. Det viser sig dog, at det måske ikke er den rigtige måde at håndtere problemer på, og at man kan få det psykisk dårligere.

At tale om sine problemer kalder moderne psykologer for sam-grublerier som man engagerer sig i, for at gennemgå sine problemer ved igen og igen diskutere de samme problemer, eventuelt med forskellige mennesker. Det viser sig at være mere at dvæle ved dem end at løse dem.

Et studie med børn fra 7-15 år viste at samgrublerier havde positiv indflydelse på kvaliteten af deres venskaber, men hos pigerne var det også forbundet med angst og depression. Samme resultat blev fundet da man undersøgte samgrublerier mellem kolleger, som viser sig at øge risikoen for stress og udbrændthed. Så måske er det ikke altid den bedste strategi med brok blandt kolleger.

Hvordan man samgrubler er også væsentligt. Studier viser at angst og stress øges ved ansigt-til-ansigt kommunikation og telefonsamtaler, men ikke ved f.eks. sociale media.

Hvorfor samgrubler vi?

Traditionen viser, at det har været en måde der er blevet opmuntret til gennem generationer, og mange terapeutiske retninger støtter dette. Så generelt har mennesker en positiv overbevisning om gavnligheden af samgrublerier. Men når man fokuserer på problemer og negative følelser sammen, så kan det øge negative antagelser og resulterer endda i et øget behov for samgrublerier, som dermed bliver en ond spiral af negative følelser.

I metakognitiv terapi, som er udviklet af Professor Adrian Wells, Manchester Universitet, udfordrer vi de gængse antagelser om samgrublerier, og sætter fokus på de negative konsekvenser med henblik på at nedsætte mængden af dem. Det gøres ved at synliggøre den kontrol man har over sine tanke og adfærdsstrategier.

Kilder: Robin Bailey Senior Lecturer in Psychological Therapies, University of Central Lancashire

Rose, Carlson & Waller, (2007); Prospective Associations of Co-Rumination with Friendship and Emotional Adjustment: Considering the Socioemotional Trade-Offs of Co-Rumination, Developmental Psychology

Boren (2013); The Relationships between Co-Rumination, Social Support, Stress, and Burnout among Working Adults, Sage

]]>
https://metafied.dk/artikler/tax-litigation-at-your-door/feed/ 0
Endnu et nyt studie viser at metakognitiv terapi er mest effektivt https://metafied.dk/artikler/intellectual-property-disputes/ https://metafied.dk/artikler/intellectual-property-disputes/#respond Thu, 02 Jul 2015 16:56:28 +0000 http://metafied.ravn-udkast.dk/?p=968

Endnu et nyt studie viser at metakognitiv terapi er mest effektivt

Forskere, fra bl.a. Københavns Universitet har for nylig gennemgået i alt 25 forskningsstudier, der har undersøgt effekten af metakognitiv terapi (MCT) over for med andre terapiformer. Konklusionen på denne metaanalyse er, at Metakognitiv terapi giver hurtigst og bedst resultater i alle de undersøgte studier.

Det er Normann og Morina der har stået for analysen. Der er lavet analyse af studier der dækker ialt 780 personer. Man undersøgte både individuel og gruppeterapi

Det kom ikke som en overraskelse, fordi samtlige studier indtil videre har vist det, men disse viser også at at MCT er mere effektiv f.eks. kognitiv adfærdsterapi.

Endnu mere interessant var det, at MCT gav bedring på mere end den primære diagnose. Dvs. både på angst og depression samtidig. Det transdiagnostiske i MCT bekræftes dermed endnu engang. MCT er dermed effektivt for mange typer af lidelser.

Det viste sig i øvrigt, at MCT giver meget hurtigere bedring end øvrige typer af terapi

Grupper og individuel terapi er lige effektivt

I MCT-kredse har vi længe vidst at gruppeterapi og individuel terapi er lige effektivt med MCT, og det understøttes nu af dette store studie. Terapi kan dermed opnås langt billigere med samme effekt.
Jeg er certificeret på højeste niveau direkte hos grundlægger prof. Adrian Wells, så hos mig er du i de bedste hænder.
Bedste hilsener
Carsten Juul
]]>
https://metafied.dk/artikler/intellectual-property-disputes/feed/ 0
Ingen børn bør leve med angst, depression eller stress https://metafied.dk/artikler/entertainment-industry-acquisitions/ https://metafied.dk/artikler/entertainment-industry-acquisitions/#respond Thu, 02 Jul 2015 16:55:19 +0000 http://metafied.ravn-udkast.dk/?p=966 Børn skal ikke have det skidt! Og børn skal ikke have svært ved at komme i skole! Og heldigvis kender vi nu effektive metoder som kan hjælpe dem ud af alt fra almindelig mistrivsel og diagnoser som depression, angst, lavt selvværd eller stress.

I denne blog er der vigtig viden og gode råd til forældre!!

Angst og depression hos børn og unge er desværre mere og mere udbredt. Andelen af børn og unge, der bliver diagnosticeret med angst eller depression, er tredoblet de seneste ti år. Fra 2014 til 2018 er Tallet gået fra 2354 til 7189, viser en tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Det høje tal tilskrives oftest et hektisk samfund med stigende krav i skole og fritiden. Andre beskriver urealistiske idealer og konstant stræben efter det perfekte som forklaringen. Derfor går meget behandling ud på at optimere barnets rammer og f.eks. indføre skåneforhold eller negrænsede krav. Anden behandling går ud på at  sætte barnets ambitionsniveau ned og f.eks. lære det at 80% er godt nok. Der er dog nu en “helt ny vej til Rom” som viser sig at være en yderst effektiv behandlingsform.

Hvad er den mest effektive behandling for børn med angst?
Børn behøver ikke lide af angst idag. Der findes faktisk allerede effektive behandlingsmuligheder, bla. det kognitive Cool Kids program, som bygger på forståelsen af, at angst er forårsaget af urealistisk negativ katastrofetænkning og undereksponering af angstskabende situationer. Metoden er effektiv og heldigvis tilgængelig flere steder i landet.

Men nu er der en anden forståelse og løsning på angst der ser ud til at være endnu mere effektiv end Cool Kids. Metoden hedder Metakognitiv Terapi. Terapien kan udføres individuelt eller i gruppe. Og behandlingen er ofte langt hurtigere og mere effektiv, og færre falder tilbage. På helt ned til få samtaler bliver problemerne klaret, og i grupper kan man på kun 6 x 2 timer få helt styr på sin angst, depression, OCD, stress.

Virker metakognitiv terapi mod børn?
Et forskningsforsøg fra Københavns Universitet studie på 44 generaliseret angste børn vist at hele 72.7% bliver diagnosefri med dem metakognitiv terapi. Et studiemæssigt forsøg som led i en kandidatafhandling på SDU fandt man, i et mindre forskningsprojekt med børn 10-17 år, 86% af alle børn i forsøget var fri af den lidelse de havde før gruppeforløb. Her var altså tale om forskellige typer lidelser som angst, stress, depression, osv. I sidstnævnte forsøg bekræftes altså at Metakognitiv Terapi er transdiagnostisk, dvs. at samme underliggende problemer er årsag til alle lidelser, og at vi effektivt kan kurere disse lidelser billigt og effektivt i grupper.

I modsætning til kognitiv terapi skal barnets tanker ikke realitetstestes og korrigeres. Den psykiske mistrivsel er IKKE forårsaget af urealistisk tænkning eller forkerte rammer eller krav. Problemet er istedet FOR MEGET tænkning og derfor kan vi mere effektiv komme den til livs med metakognitiv terapi som handler om at hjælpe barnet til MINDRE tankehåndtering.

Hvad kan jeg selv gøre som forældre til et barn der har det svært?
Du kan allerede nu gå igang med at lære dit barn at han eller hun kan styre sin tænkning  – uanset ydre og indre begivenheder i livet. Livet er desværre fyldt med negative tanker forårsaget af nederlag, svigt eller skuffelser, men istedet for at holde barnet i et skånemiljø er det vigtigt at barnet lærer gode strategier til at håndtere livets mange knubs på en god måde så negative tanker og følelser ikke vedligeholdes og ender med at tage livskvaliteten.

Læs her 3 gode råd du kan implementere som voksen:

Hjælp barnet til mindre tænkning
Mange forældre til angste børn taler meget med barnet om de ting der bekymre det. Det kan f.eks. være problemer i skolen, sygdom eller ulykker. Samtalerne har til hensigt at berolige barnet og mane urealistiske katastrofetanker til jorden. Jeg hører tit forældre forsøge at berolige deres angste børn ved at forsikre om at alting nok skal gå og at sandsynligheden for sygdom og død er meget lille. Strategien virker midlertidigt, men snart er bekymringerne i retur og kræver beroligelse igen og igen. Derfor er det en god ide at begrænse sam-bekymringstiden til max 1 time dagligt.

2. Undgå skåneforhold
Når et barn trigges af forskellige situationer og f.eks,. bliver angst eller trist,  kan det være fristende at støtte barnet i undgåelse. Det kan f.eks. skolen, lejrture eller afstand til mor og far. Budskabet bliver dog at barnet er særlig sensitiv og ikke kan klare visse situationer. Man kan ikke blive god til at cykle uden en cykel. På samme måde kan man ikke lære at klare svære situationer i livet, hvis man bliver forskånet for at øve sig igennem hele barndommen. Vis hellere barnet, at han godt kan og ikke skal være bange for stærke følelser som f.eks angst, da de går over igen. Vis barnet at angst ikke er farlig, ved at du evt. selv viser det gode eksempel og gør udfordrende ting på trods af nervøsitet og angst. Vi kan sagtens klare dem!

3. Hold et andet fokus end de negative tanker og følelser
Husk også at tale med barnet om andre ting end. Jo mere opmærksomhed angsten får, jo mere fylder den. Brug også tiden på at have det sjovt med barnet. Tag en tur i Tivoli, i skoven eller se en film i TV sammen.

]]>
https://metafied.dk/artikler/entertainment-industry-acquisitions/feed/ 0
Metakognitiv terapi er bedre end kognitiv adfærdsterapi for personer med hjertesygdomme https://metafied.dk/artikler/private-equity-firm-takes-control/ https://metafied.dk/artikler/private-equity-firm-takes-control/#respond Thu, 02 Jul 2015 16:00:15 +0000 http://metafied.ravn-udkast.dk/?p=972 Et hold af forskere fra Manchester og Liverpool Universitet har sammenlignet Kognitiv Adfærdsterapi (KAT) med Metakognitiv Terapi for Hjertepatienter for at undersøge, hvilken type behandling der virker bedst.

Formålet var at finde ud af, hvorfor KAT har begrænset effekt for hjertepatienter og der kunne være mere potentiale i MCT.

Man undersøgte 49 patienter, som led af angst og/eller depression og foretog en kvalitativ undersøgelse af, hvor godt terapien fungerede ifht. at reducere patienternes lidelse.

KAT involverer fokus på at beskrive specifikke detaljer i patientens tænkning med fokus på at identificere forvrænget eller urealistisk tænkning, for at omstrukturere denne. Det var dog vanskeligt at realitetsteste tanker, da disse patienters tænkning reelt ikke var urealistisk, og der var derfor begrænset effekt af forsøget på at realitetsteste tanker. Desuden viste det sig svært at adressere alle de forskellige terapeutiske mål, som er nødvendige i KAT, da mængden af negative tanker var høj.

Fra et MCT perspektiv – fokus på langvarig dvælen ved negative tanker som bekymringer og grublerier – var nok til at forstå patienternes tænkning. MCT var derfor mere egnet, og kunne langt hurtigere skabe bedring. Derfor er konklusionen på studiet, at MCT passer bedre til behandling også af denne patientgruppes psykologiske problemer.

Hvis du vil vide mere om Metakognitiv Terapi og mulighederne for at få effektiv behandling for angst, depression, stress, OCD og PTSD, så klik ind på www.metafied.dk og/eller tilmeld dig vores nyhedsbrev her <Klik her>

]]>
https://metafied.dk/artikler/private-equity-firm-takes-control/feed/ 0